Geçtiğimiz yıl, web kullanıcısının bakış açısını ve öncelik noktalarını tespit etmek adına bir proje yürütülmüş ve kapsamlı bir analiz yapılmıştı. Bu projenin ürünü olan; '2013 Trends Web and Mobile' kitabında sözü edilen, kaliteli bir web tasarım çalışmasına ışık tutan, iyi ve etkin bir web sitesinin olmazsa olmazları ve farklılaşma noktalarında ilk on maddeye birlikte bir göz atalım.
Önce içerik: Web tasarımda tüm kullanıcıların ilk ve en önemsedikleri, tabiri yerindeyse; galaksinin tam orta yerinde yer alan kavram 'nitelikli içerik'. Verimli, aranabilir, erişilebilir bir çoklu platform içeriğinin oluşturulması ve en iyi interaktif deneyim yoluyla kullanıcıya eriştiğinden emin olunması, web kullanıcıları için en büyük gereksinim.
Tasarımın ve içeriğin sadeleği: Sadelik yeni paradigma. Etkin bir web tasarımının en iyi kullanıcı deneyimini sunan ve en çok sayıda cihazdan erişilebilir ve okunabilir olması,sadeleştirilmiş içeriğin basitleştirilme sürecinin iyi yönetilmesi gerekiyor.
UX ( Kullanıcı Deneyimi) Merkezli Tasarım: Kullanıcının bakış açısı, siteyi ve sitenin içeriğini kullanırken yaşadığı deneyim, profesyonel bir web tasarım çalışmasında en önemli nokta. Projeye katılan tüm kullanıcılar görsellikte ve etkileşim düzeyinde sadeleştirmenin öneminde hemfikir. Geleneksel web siteleri mobil uygulamalara adaptasyon için UI kalıplarını ( Kullanıcı Arayüzünü) daha basit ve verimli kullanıcı deneyimleri sunduğu için kullanmaya devam edecekler.
Uygulama Tarzı Arayüzler: Önümüzdeki süreçte web tasarımda, masaüstü web siteleri için, mobil uygulama arayüzlerini taklit eden, birleştirici ve basitleştirilmiş içeriğe yönelen ve aynı zamanda proje oluşturulmasını kolaylaştırmada, ihtiyaçlara yanıt veren ciddi bir dönüşüm sürecine tanık olacağız.
Tek Bir Sürüm İçinde Masaüstü ve Mobil Birleştirmesi: 'İhtiyaca/ soruna cevap veren, uyumlu içeriğe sahip, mobil öncelikli, bağımsız çözünürlüklü'; tüm bu terimler, yapılacak olanweb tasarım çalışmasında, masaüstü ve mobil için uygulanabilen tek bir versiyon sağlamaya yönelik ortak bir hedefe doğru ilerlemenin unsurlarını oluşturmaktadır.
SVG ve Yanıt veren Teknikler: Çoklu platform sürümleri ve çapraz platform teknikleri için yapılan aramalar SVG teknikleri, web yazı tipleri, tipografi ve simge yazı ile tasarım, günümüz web tasarım örneklerinde giderek yaygınlaşmakta ve gelişmektedir.
Düz Renkler, Taklit Nesne Yok: Kullanıcıların gösterdikleri genel eğilim, görsellikte basitlik, minimalizm, açık düzenlemeler, uygulama tarzı arayüzler, düz stiller ve düz renklerden, tasarımın basitleştirilmesinden, tipografiye odaklanan tasarım ve daha az dekorasyondan yana. Web tasarım çalışmasında, tasarımın ve görünüm estetiğinin basitleştirilmesini destekleyen bu yeni trend, yaratıcı ve uyumlu projelerin oluşturulmasına imkan vermekte ve bu doğrultuda retina ekran görüntüleri ve ölçeklenebilir elemanlar ile 3G bağlantılarının üstün performansına yardımcı olmaktadır.
Agnostik Teknoloji: Uygulama tabanlı web standartlarına bakıldığında HTML/ CSS/ Javascript üçlüsünün 'ilkel çorba' olduğu görülebilmektedir. Çok çeşitli formlarda CSS, özel filtreler, CSS etkileri, 3G dönüşümleri, SVG ya da daha duyarlı teknikleri ile önişlemciler ve teknolojiler mevcut. Bu durum, web uygulaması geliştirmede Javascript'e artan ilgiyi işaret ediyor ancak sıra; efektlere, animasyonlara ve filtrelere gelince, CSS3’ün yeni kapasitelerine uzanan yeni bir adım atma gereği ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yeni olmamakla birlikte, talep yoğunluğu ve daha uygun çapraz platform teknolojilerine sahip olma arzusu nedeniyle iOS ve Androidler için doğal uygulamalar geliştirme ihtiyacı sürmektedir. Yüksek beklentileri artıran WebGL teknolojisi, performansı ve deneysel düzeyde sunduğu potansiyeli sayesinde özellikle büyük kurumlar arasında yoğun ilgi görmektedir.
Cihaz Sensörleri, Etkileşimde Denemeler ve Yenilikler: En iyi mobil teknolojilerin edinildiği, yeni kullanıcı deneyimlerinin yaratılacağı, cihaz sensörlerinin keşfedileceği, konuşma tabanlı, dokunmatik özellikli vb. arabirimlere sahip uygulamaların kullanılacağı yepyeni bir dönem, kullanıcılarını beklemektedir.
Herşeyin İnterneti: Yakında sadece buzdolapları ya da televizyonlarla değil, incecik LED ekranlı cihazlar, küçük mutfak aletleri, araç içi ses arayüzleri gibi pek çok cihaz ile iletişim kuruyor olacağız. Yakın gelecekte tamamen farklı yüzlerce platform doğacak. Hiç şüphesiz interaktif televizyon bu alanda öncü bir role sahip olacaktır.
Sözün özü; yakın bir tarihte birbirine bağlı bir 'hizmet ekosistemi' içerisinde olacağız. Bu nedenleweb tasarım sektöründe, kullanıcı hesaplarının entegrasyonu üzerine yoğun çalışmalar yapılmalı ve hızlı gelişim yakından takip edilmelidir.
Serpil Öz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder