Sayfalar

Bu Blogda Ara

Başarılı E ticaret İçin İpucu

İnternetin yaygınlaşması ve internet kullanıcılarına sunduğu avantajlar ile birlikte e-ticaret sektörü de büyümeye devam ediyor. Bu büyümenin beraberinde getirdiği en önemli gelişme e-ticaret sektöründeki artan rekabet. Günümüzde başarılı bir e-ticaret sitesi kurmak için rakiplerinden farklı olması ve müşteri beklentilerini tam olarak karşılaması  da son derece önemli.

E-ticaret sitelerinin olumlu müşteri deneyi sağlaması ileriye yönelik gelirlerini de garantilemesini kolaylaştırıyor. Olumlu bir müşteri deneyimi için; kullanım kolaylığı, ilgi çekici tasarım ve güvenlik konularının e-ticaret sitelerinin dikkat etmesi gereken öncelikleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Peki acaba başarılı bir e-ticaret sitesi kurmak için başka hangi noktalara dikkat etmek gerekiyor?

1. Etkileyici ürün açıklamaları
Ürün açıklamaları ilk bakışta, e-ticaret sitelerinin çoğunlukla önemsiz ve arka planda kalmış kısımları gibi algılanır. Oysa gerçekte ürün açıklamaları potansiyel müşterilerin satın alma kararını etkileyen en önemli sayfalar arasında. Siz de ürün açıklamalarını ilgi çekici ve etkili şekilde düzenleyerek satışlarınızı artırabilirsiniz. Ürün açıklamalarında anahtar kelime kullanımı, ürün özelliklerine ilişkin video içerikleri ve yaratıcı bir yazım dili kullanmak bu konuda oldukça işinize yarayacaktır.

2. Yüksek kaliteli görseller
Bir e-ticaret sitesinin başarılı olması için gerekli olan diğer bir özellik de yüksek kaliteli ürün görselleri. Sitenizde kullandığınız ürün fotoğraflarının potansiyel müşterilerinize karar verme kolaylığı sağlıyor. Bir e-ticaret sitesini ziyaret eden kullanıcıların büyük bir çoğunluğu öncelikle ürün fotoğraflarını inceliyor. Bu yüzden üretici firmanın çektiği fotoğrafları kullanmak potansiyel müşterileriniz için yeterli olmayabilir. Yüksek çözünürlükte fotoğraflar kullanarak, ürünü yakından görme fırsatına sahip olmayan e-ticaret müşterilerini satın almaya kolayca ikna edebilirsiniz.

3. Müşteri iletişimi
E-ticarette müşteriler geleneksel ticaretten farklı olarak firma yetkilileriyle yüz yüze iletişim kurma olanağına sahip değiller. Bu nedenle müşterilerin ihtiyaç duyduğu konularda dijital kanalları kullanarak firmaya ulaşabilmesi gerekiyor. Müşterileriniz olası sorularını yanıtlamanız ve onlara güven vermeniz açısından sitenizde iletişim bilgilerinize yer vermeniz, sık sorulan sorular bölümü oluşturmanız, müşteri hizmetlerinize online ve telefon yoluyla sürekli ulaşılabilir olmanız oldukça önemli olacaktır.

4. Güçlü analiz
E-ticaret sitenizi analiz ederek hangi noktalarda başarıl olduğunuzu ya da geliştirmeniz gereken özelliklerinizi tespit edebilirsiniz. Sitenizin hangi kanallardan trafik sağladığı, dönüşüm oranları, müşterilerin hangi aşamada satın alma işleminden vazgeçtiği gibi analizler bu konuda işinize yarayabilir.

5. Etkili arama fonksiyonu
Sitenizin tüm kategorilerinde yer alan ürünler arasında müşterinizin aradığı ürüne kolayca ulaşmasını sağlayan arama fonksiyonu, başarılı bir e-ticaret sitesinin sahip olması gereken özelliklerden biri. Aradığı ürüne bu özellik sayesinde hızla ulaşan müşterinizi satın almaya çok daha kısa bir sürede yönlendirebilirsiniz.

Paylaştığımız bu ipuçlarını değerlendirerek siz de başarılı bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. E-ticarete ilk adımınızı atmanız bir başlangıç olmakla beraber e-ticaret aslında bir süreçtir. Bu yüzden ilk adımınızı doğru bir firma ile birlikte atıp, yola onunla devam etmek sizin için sürdürülebilir bir başarının anahtarı olacaktır.

E-ticaret sitenizin trafiğini artırmanin 4 ücretsiz yolu


E-ticaret sitesi sahipleri için, web sitesi trafiği elde etmek öncelikle “kazanç” anlamına geliyor. Bu nedenle, birçok e-ticaret sitesi ücretli reklamlar veya ücretsiz organik trafik ile sitelerinin trafiğini artırabilmenin yollarını arıyor.

İnternet reklamları son derece etkili fakat e-ticaret sitenizin trafiğini ve satışlarını artırmak için tek seçenek değil. Site trafiğini daha üst seviyelere çekmek için birbirlerinden farklı ücretsiz yöntemler olsa da, belli başlı bazı yöntemler diğerlerine göre öne bir adım daha çıkıyor.

İşte web sitenizin trafiğini ücretsiz olarak artırmanın 4 ücretsiz yolu…

1. SEO
Arama motoru optimizasyonu yani SEO gücünüzün üst düzeyde olması e-ticaret siteleri için bir servet değerinde. Bu yüzden de IdeaSoft’un de size sunduğu SEO imkanlarını değerlendirerek web sitenizi Google, Yandex gibi arama motorlarında daha da üst sıralara taşımanız, trafiğinizi ve satışlarınızı artırmak için çok faydalı olacaktır.

2. Blog
Blogunuzda, hedef kitleniz için yararlı olabilecek içeriklere yer vermeniz trafiğinizi artırmanız için son derece etkili bir yöntem olabilir. Kaliteli ve değerli bilgi sunmak, alanınızda uzman olarak konumlandırılmanızı sağlayacağı gibi, bu sayede; tavsiyelerinize değer veren kullanıcıların ürünlerinizi satın alma olasılığını da artıracaktır. Her gün bir veya iki bir blog yazısı yazmanız, okuyucularınızın daha fazlası için sitenize yeniden gelmesi açısından faydalı olur.

3. Sosyal medya
Sosyal medya, site trafiğinizi ücretsiz artırma konusunda mükemmel bir kanal. Facebook ve Twitter gibi son derece popüler sosyal ağ sitelerinin yanı sıra, Google Plus da güçlü Google entegrasyonu sayesinde e-ticaret sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir.

4. Bağlantılar
Google sayfa sıralamasının üst sıralarında bulunan diğer sitelerden, sitenize yönlendiren bağlantılara “backlink” adı veriliyor. Sizlere daha önce detaylı olarak da anlatmış olduğumuz backlink, e-ticaret siteleri için büyük önem taşıyor. Sitenizdeki ürün veya diğer sayfalara dış sitelerden verilebilecek bağlantılar, hem bu sitelerin ziyaretçilerinin e-ticaret sitenize gelmesi hem de SEO açısından size fayda sağlayabilir

Gelir paylaşımlı e-ticaret siteleri sunan Newideax hergün biraz daha büyüyor

Gelir paylaşımlı e-ticaret siteleri sunan Newideax hergün biraz daha büyüyorOperasyon işlerine karışmadan gelir paylaşımlı e-ticaret siteleri sunan newideax.com hergün biraz daha büyüyor
Ağ pazarlamanın internete uyarlanmış hali olarak diyebileceğimiz newideax.com’un e-ticaret yapmasına karşılık müşteriye internetten ulaşma yerine kişiler aracılığıyla offline dünyada ulaşmayı tercih ediyor.
Newideax.com’da mağaza açan kullanıcılar Türkiyenin tamamen sertifikalı organik gıda pazarı olarak her kullanıcıya hazır ürünlerin yerleştirildiği bir site veriyor.Bunun yanında e ticaret ve sosyal medya eğitimleri veren Newideax hem organiazyondan hemde ürün satışarından kazanç sağlatıyor.İlerleyen dönemlerde kendi ürünlerinizide koyup satabileceğiniz bir platform haline dönüşmeye hazırlanıyor.Newideax ile çalışanlar sattığı ürünlerden değil aynı zamanda sisteme kazandırdığı mağazaların yaptığı satışlardan da gelir elde ettiriyor. Bu konuda hazırladığı içeriği internette paylaşan girişimin sistemini daha yakından incelemek isteyenler www.xnewideax.web.tv adresinden ulaşabilirler.
Newideax firmasıyla çalışmak için bir çalışanı ile referans almanız yeterli olacaktır.Bunu yapmak için bir newideax çalısanıyla kontak kurmanız yeterlidir. Böylece referansla her yeni gelen kişinin yaptığı satıştan referansa sahip olan kişi de gelir elde ediyor.
Konsep olarak henüz Türkiyede girilmemiş bir pazara giriş yapan şirket e ticaret sitelerinde saglıklı gıda ürünlerini satışı gerçekleştirmekte olup,GDO ürünlerin zararlarını eğitimlerlede anlatmaktadırlar.Bir Newideax çalışanı olabilmeniz için asagıda linkten kayıt olabilirsiniz…

E-Ticaret 10 Instagram Uygulamasi

Yüzlerce üçüncü şahıs araç ve uygulaması, Instagram etkileşimine olanak sağlıyor. Bu uygulama ve araçlar; analizleri takip etme, ürün tanıtma ve hatta platform üzerinden direkt olarak satış yapma becerisine sahip.
E-ticarete oldukça uygun 10 adet uygulama ve aracın listesini aşağıda bulabilirsiniz. Hepsi, tabii özelleştirmediğiniz sürece, kullanması ücretsiz!

1. 10sec

1
10sec, Instagram hesabınızı çevrimiçi mağazaya dönüştüren online piyasa hizmetidir. İnternet sitesine göre sürecin tamamlanması 1 dakikadan az sürüyor.
Yapılması gereken tek şey; öğenin Instagram’la bir fotoğrafını çekmek, “#10sec” etiketini kullanmak, kargo ücretini de içinde barındıran fiyatı başlık kısmına eklemek ve yayımlamak.
Müşteriler, belirtilen ücrette ürünü satın alabilirler ya da daha düşük bir fiyat sunabilirler. Ödemeler platform üzerinden kredi kartıyla gerçekleşiyor ve dilerseniz 10sec’in sağladığı ön ödemeli kargo seçeneğiyle ürünü kargolatabilirsiniz. Şirket, bir hafta içinde banka hesabınıza para transfer edecek.
10sec bir noktadan sonra %10 işlem ücreti alsa da mevcut durumda kullanması tamamen ücretsiz.

2. InstaOrders

2
InstaOrders, Instagram üzerinden e-ticaret alışverişlerini kolaylaştıran bir başka platform. 10sec’in aksine bu uygulama, ödeme işlemlerini direkt olarak idare etmiyor. Satışçılar, ödemeleri yine de PayPal ya da başka bir araç kullanarak toplamak durumunda.

Nasıl mı çalışıyor?

  • InstaOrders sitesine Instagram hesabınızla giriş yapın. E-mail adresiniz, yaşadığınız şehir ve ülke, para birimi ve iş tanımı ile ilgili sizden bilgi istiyor ve daha sonra Instagram fotoğraflarınızı aktarıyor. Bu işlem yalnızca bir defa gerçekleşiyor. Bundan sonra InstaOrders, otomatik olarak Instagram’la senkronize oluyor.
  • Ürünlerinizi fiyatlandırın. Aktarılan resimlere ücret ekleyin ve onları kargo edilebilir öğelere dönüştürün.
Bu iki adımı tamamladıktan sonra mağazanız kurulmuş ve sipariş almaya hazır bir hale geliyor. InstaOrders, aldığınız her yeni sipariş için size e-mail gönderiyor.

3. Totems Analytics (nam-ı diğer Nitrogram)

3

Totems, Instagram hesabınızın performansını takip eden ve rakiplerinizle kıyaslayan bir çözümleme platformu. Takip edilebilen metrikslerin içinde seyirci profili, izleyici büyümesi ve yayılması, beğeni ve yorumlara göre alınan etkileşim ortalaması ve en iyi performans gösteren yayınlar yer alıyor.
Kullanıcılar, belli etiketlerle sunulmuş yayınların ayrıntılı raporlarına erişebiliyor ve birleştirilmiş bir internet arayüzünden takipçilerle etkileşime geçebiliyor.
Ayda 149 dolarla başlayan Totems’in fiyatı, pek çok küçük işletmecinin bütçesini aşabilir.

4. Iconosquare (nam-ı diğer Statigram)

4

Iconosquare, platformunda çeşitli araçlar sunuyor: Bilgisayarınızı Instagram’ın farklı bölümlerini görmeniz için kullanmaya olanak sağlayan bir görücüye sahip. Bununla birlikte başka araçlar da içeriyor:
  • Takip ettiğiniz kişilerin yayınladığı resim ve videolar,
  • Sizin kendi yayınınız,
  • Beğendiğiniz resimler ve videolar,
  • Kullanıcı profilleri.
Aynı zamanda resimleri beğenebilir ve tekrar yayınlayabilir, kullanıcı takip edebilir, resimleri Pinterest, Tumblr, Facebook ve Twitter gibi başka sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. Platform, bunun yanında bir arama motoru da barındırıyor.
Dahası var: Iconosquare, Instagram hesabınızı takip eden detaylı bir istatistik sunuyor. Bu istatistiğin içinde aldığınız beğenilerin ve en çok beğenilen fotoğrafların sayısını, fotoğraf başına düşen ortalama beğeni ve yorum sayısını, kullanıcı büyüme grafiklerini ve daha fazlasını bulabilirsiniz.
Bu platform üzerinden hesabınızı yönetebilir ve hatta resim ve video yarışmalarıyla, Facebook Sayfası etiketleriyle, resim galerileriyle ve takip tuşuyla hesabınızı tanıtabilirsiniz.
Bir üst özellik olan yarışmalar dışında Iconosquare’i kullanması ücretsiz.

5. Overgram

5
Overgram, bir diğer deyimiyle “Over”, resimlere metin ve sanat ekleyen bir iOS uygulaması. Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde giderek meşhur olan bir pratik.
Uygulama; eğlenceli, profesyonel, sanatsal ve el yapımı gibi çoğu stil kategorilerini kapsayan 28 yazı tipine sahip. Aynı zamanda metinleri ve resimleri düzenleyen özellikler de mevcut.

6. Offerpop Fotoğraf Yarışmaları

6
Bu özellik, kullanıcıların sosyal ağlar üzerinden katılabileceği ve oy verebileceği fotoğraf yarışmalarını kullanarak size işinizi tanıtma fırsatı sağlıyor. Mobil cihazlara uygun hale getirilmiş eksiksiz bir çözüm.
Offerpop fotoğraf yarışmalarını denemesi bedava. Fiyatlar ayda 16 dolardan başlıyor.

7. PicFrame

7
PicFrame, çoklu fotoğrafları kolaja dönüştürmenize ve Facebook, Instagram, Twitter, Flickr ve Tumblr gibi yerlerde paylaşmanıza yardımcı oluyor. iOS, Android ve Blackberry’de mevcut. Mac bilgisayarlar için masaüstü sürümünü de bulabilirsiniz.

8. dlvr.it

8
dlvr.it, içeriği anında birleştirmenin bir yolunu sunuyor. Site yakın zamanda, Instagram fotoğraflarınızı tüm sosyal ağlarda paylaşmanızı sağlayan bir özellik ekledi.

9. PicFlow

9
PicFlow, Instagram resimlerinizi müzikli bir slayt gösterisine dönüştüren bir iOS uygulaması.

10. Instarchive

10
Instagram’da yayınladığınız resimlerin yedeğini almak her zaman için iyidir. Instarchive sizin için bunu sağlıyor! Tüm fotoğraflarınızı topluyor ve bir zip dosyasında depolayarak bilgisayarınıza kaydediyor.

E-Ticaret İçeriğinizi Optimize Etmek İçin 5 Yöntem

Site içerisinde yer alan içerik hala en önemli sıralama faktörlerinden birisidir. Bu durum özellikle yeni siteler için çok daha fazla önemlidir. Buradaki kilit nokta ise ne aradığınız, nasıl yazacağınız ve bunları nasıl satışa çevireceğinizdir. Eğer site içerisinde SEO ve içerik konusunda yardıma ihtiyacınız varsa aşağıdaki 5 yöntemi göz önünde bulundurmalı ve içeriği paylaşmadan önce bunları kontrol etmelisiniz.
e-ticaret-iceriginizi-optimize-etmek
1. Ben, Ben, Ben Düşüncesinden Kurtulup Bunu Sen, Sen, Sen Düşüncesine Çevirin
Hazırladığınız içeriği okuyun. İçerik sizin hakkınızda mı yoksa ziyaretçi hakkında mı bunu netleştirin. Ben, ben, ben düşüncesinden uzak durmaya çalışın. Daima sen, senin ve ürünü arayan kişi hakkında düşünün. Ürünler, firma, kendiniz veya hizmetlerinizden kurtulun karşıdaki kişi hakkında yazdığınız zaman okuyucu daha fazla etkilersiniz. Sonucunda daha fazla güven ve dönüşüm elde edersiniz.
Bunu örneklendirerek açıklamaya çalışalım. Sürekli ben düşüncesinden uzak durarak kullanıcıya hitap edecek şekilde oluşturulmuş içeriğin bulunduğu örnekler verelim. Örneklemelerde balo elbiseleri ele alınmıştır.
  • Çoğu Site: Etkinlik için size mükemmel seçimlerden oluşan elbiseler sunuyoruz.
  • Birkaç Site: Mağazamız size balolar, etkinlikler ve bunlar gibi yerler için en iyi çeşitlerden oluşan elbiseler sunmaktadır.
  • Akıllı Siteler: Büyük gece geldi çattı ve sizi mükemmel gösterecek elbise (buraya elbise türünü yerleştirin) çok uzakta değil. Dans pistini onurlandırın ve rahat ancak şaşırtıcı yeni elbiseniz (buraya elbise türünü yerleştirin) ile konuşmalar sırasında etkileyici bir görünüme sahip olun. Partide yer alan kişilerin sizin hakkınızda ve elbiseniz (buraya elbise türünü yerleştirin) hakkında konuşmaya başladığını düşünün, kaprisli bir şakanın ardından kendinizi dans pistine atabilirsiniz. Dans pistinde bir kraliçe gibi hareket ettikçe boncuklar ve pullar parlayacak ve herkes sizin hakkında konuşuyor olacak. Bunların hepsi en iyi elbiseyi (buraya elbise türünü yerleştirin) seçmek ile başlayacak. Muhteşem bir geceye hazır olmak istiyorsanız giysiniz (buraya elbise türünü yerleştirin) bir tık uzağınızda. Aşağıya bakın ve hayallerinize (buraya elbise türünü yerleştirin) tıklayın ve unutmayın gecenizde sizi ve elbisenizi mükemmel göstermek için daima %100 para iadesi garantisine sahipsiniz!
  • Mükemmel Siteler: Gideceğiniz etkinlik oldukça büyük ve siz içeriye girdiğinizde (buraya elbiseyi yerleştirin) herkes size bakıyor olacak. Gözlerinizi birkaç saniyeliğine kapatın ve dans pistinde dönerken resminizi (buraya elbise türünü yerleştirin) çekin ve konuşmalarınızda etkileyici bir görünüşe sahip olun. Aşağıya bakın eşsiz stilinize uygun olan mükemmel (buraya elbiseyi yerleştirin) elbiseyi keşfedin ve hayatınızın gecesinde o sihirli anları size yaşatacak anlara tanıklık edin. Hayalinizdeki gece ve (buraya elbise türünü yerleştirin) bir tık uzağınızda. Unutmayın, (buraya elbise türünü çoğul olarak yerleştirin) satın alırken (buraya marka adını yerleştirin) bizim (para iadesi, ürün iadesi vb. fırsatları buraya yerleştirin) daima emin ellerdesiniz. Gecenin ve elbisenin sizin için mükemmel olmasını istiyoruz!
2. Ürünü Satın Alacak Kişi İçin Yazmanın Yanı Sıra Alışverişi Yapan Kişi İçin Yazdığınızı Unutmayın
İnsanlar bazen ürünü satın alan kişi ile alışverişi yapan kişinin farklı olabileceğini unuturlar. Eğer ürünler çocuklar içinse bu ürünü çocuğun ailesi satın alıyor olabilir. Çocuklar en çok ses çıkaran davul setini istiyor olabilirler ancak aileler evin içerisinde kafa şişirici bu seti istemeyebilirler. Bunun yerine içeriği ürünü satın alacak kişiye yönelik yazın ve sıfatları kullanarak onların güvenini kazanmaya çalışın.
Eğer satın alınacak ürün davul setiyse davul çalmayı öğrenmenin en iyi yolunun bu olduğunu resimlerle destekleyerek son kullanıcıya ve alışverişi yapan kişiye anlatmaya çalışın. Anlatımınızı kulağa hoş gelecek şekilde gerçekleştirin. Böylece davulu çalan kişi ne kadar ses çıkarırsa çıkarsın aileler ona yardımcı olacak en iyi ürünü aldıklarını düşündükleri için daima mutlu olacaklardır.
3. İnsanların İlgisini Çekmek İçin Doğru Tamamlayıcıları Kullanın
Tamamlayıcılar kısa anahtar kelimelerdir ve uzun ifadeleri anlatmak için kullanılırlar. Bu kelimeler alışverişi yapan kişinin sizi bulmasını sağlar ve size daha fazla satış kazandırırlar. Tamamlayıcıları site içerisinde kullanın ve en önemli olanları dahili link yapısı içerisinde kullanın. Bunları trafik çekmek istediğiniz uygun sayfalara atayın. Aynı zamanda tamamlayıcıları birleştirerek anahtar kelimelerinizi çoğaltın ve daha fazla uzun kuyruklu trafik oluşturun. Aşağıda bu konuda bir örnek oluşturulmuştur.
Anahtar Kelime: Parti Malzemeleri
  • Parti Malzemeleri
  • Parti Malzemeleri Satın Alın
  • Mavi Parti Malzemeleri Satın Alın
  • Bebek Duşları İçin Online Mavi Parti Malzemeleri Satın Alın
  • Erkek Bebek Duşları İçin Online Mavi Parti Malzemeleri ve Hediyeler Alın
En sonuncusu biraz uzun olabilir ancak uzun kuyruklu sözcük öbeklerinde bulunabilecek bir durumdur. Eğer bu tür tamamlayıcı sözcüklere veya tanımlayıcı terimlere sahip değilseniz arama motorları sonuçlarında yer almayabilir, trafik alamayabilir ve satış yapamayabilirsiniz. Sadece parti malzemeleri demek yerine daha belirgin, daha uygun yinelemeler ve benzer kelimeler kullanmaya çalışın. Bu sayede ziyaretçiler ile diyalog kurabilir ve onların alışveriş yapmasını, hizmetlerinizi kullanmasını, size link vermesini veya sitenize tekrar gelmesini sağlayabilirsiniz.
4. Anahtar Kelime Sayısı ve Yoğunluğu
Eğer 350 kelimeden daha az kelimeye, kötü anahtar kelime yoğunluğuna, genel anlamda iyi olmayan kullanıcı deneyimine sahip olan ve uygun bir biçimde Schema.org biçimlendirmesine sahip olmayan bir site sizden daha iyi bir sıralamadaysa şanslısınız çünkü bu siteyi geçebilirsiniz. Onlardan daha iyi bir SEO stratejisi uygulayarak onları geride bırakabilirsiniz. Daha güçlü içerikler, daha güçlü tamamlayıcılar kullanmalısınız. Ancak unutmayın yüksek kaliteli içeriklere sahip olmak veya anahtar kelimeye odaklanmak daima en iyi kullanıcı deneyimini sunmamaktadır.
5. Tıpkı Alışveriş Detayları Gibi Dönüşüm Detaylarını Ekleyin
Birçok mağaza 99 TL veya üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo gibi fırsatlar veya para iadesi gibi ifadelere yer vermektedir. Bazıları SSL sertifikaları kullanırken bazıları belirli ikonlar kullanarak kullanıcıların güvenlerini kazanmaya çalışırlar. Bazı mağazalar bu tür şeyleri sitelerine eklemeyi unuturlar.
eticaret-seo-icerik
Eğer ziyaretçiyi alışveriş yapma konusunda ikna etmekte çok fazla vakit harcıyorsanız bunun nedenlerini tespit edip kullanıcıları alışveriş yapmaya daha hızlı bir biçimde ikna etmeye çalışmalısınız. Ücretsiz kargo, %100 memnuniyet, kısa süreli teslimat gibi imkanları kullanarak onların güvenini kazanabilir ve onları daha kolay bir biçimde alışveriş yapmaya yönlendirebilirsiniz. Bu yöntem kategori ve ürün satışları yapan sayfalar için oldukça kullanışlıdır.
Algoritma güncellemeleri sizi etkilemiş olsun veya olmasın site içi SEO çalışmanızı yapmalısınız. Sitenize daha fazla trafik çekerek satış rakamlarınızı arttırmaya çalışmalısınız. Bunun için doğru tamamlayıcıları (anahtar kelimeleri), doğru tekrarlayıcı kelimeleri kullanmalı ve ziyaretçilere sizden alışveriş yapmanın avantajlarını hatırlatmalısınız. Bunları yaparak sitenize daha fazla ziyaret çekebilir ve ziyaretçileri satışa çevirebilirsiniz.

Sitenizin Beğeni ve Takipçilerini Arttırma Yolları

sosyal medya beğeni ve takipçi arttırmanın yollarıSosyal medya hesaplarınız ister bireysel, ister kurumsal isterseniz de sayfa şeklinde olsun yaptığınız paylaşımların beğeni ve paylaşım alması için uygulayabileceğiniz bazı etkili yöntemler bulunmaktadır. Peki paylaşımlarımızı yaparken nelere dikkat edeceğimizi biliyor muyuz?
ÖZGÜN RESİMLER
Paylaşımlarınızı yaparken mutlaka resimlerin özgün yanı diğer sitelerin, sayfaların logoları bulunmayan, kendi sayfanıza ait logo ile süslediğiniz resimler kullanmaya çalışın. Resimlerin özgünleştirilmesi için biraz tasarım programları hakkında bilginiz olması gerekmektedir. Eğer bilginiz yok ise anlaştığınız bir tasarımcıdan bulduğunuz resimlerin üzerine filigran basması konusunda çalışabilirsiniz.
PAYLAŞILMAMIŞI PAYLAŞIN
Öncelikle kurumsal olarak sosyal medya kullanımını ele alalım. Diğer firmaların sosyal medya hesaplarında neler paylaştıklarını inceleyin. Onlardan farklı sektörünüz/ürünleriniz ile alakalı dikkat çekici paylaşımlar üretmeniz sizi bir adım öne taşıyacaktır. Sektörünüz ile alakalı bir bilginin normal kişiler içinde dikkat çekecek yanlarını düşünerek paylaşımlarınızda bu kitleyi yakalamanız için etkili olacaktır.
Bireysel sayfalardan yapacağınız paylaşımlarda ise günlük yaşantınızda veya çevrenizde karşılaştığınız haberleri, eğlenceli anları, komik esprileri, geçen diyalogları da paylaşabilirsiniz. Maruz kaldığınız komik kareleri de fotoğraflayarak sayfanızda sunmanız paylaşılmamışı paylaşmak anlamına gelir.
DİĞER SAYFALARI TAKİP EDİN
Sayfa içeriğiniz ile alakalı diğer sayfaları takip etmeniz size en çok beğeni ve paylaşımı kazandıracak unsurlardır. Örneğin komedi sayfanız bulunuyorsa yüksek kitle sahibi sayfaların paylaşımlarını inceleyerek en çok hangi tarz komik paylaşımların yüksek beğenilere ulaştığını analiz edebilirsiniz.
Bu alanda paylaşımlarınızı sıklaştırarak da takipçileriniz ile etkileşimi arttırabilirsiniz. Gündemi takip etmeniz sadece haberler konusunda değil son ayların trend olmuş konuları hakkında yeni ve yaratıcı fikirler geliştirmenizi sağlayacaktır.
MARKALAR İÇİN SOSYAL MEDYA HATALARI
Sosyal medyanın kullanımı açısından markaların sıkça düştüğü hataların başında amaçsızlık gelmektedir. Sürekli olarak kısa kısa yapılan paylaşımlar ardından uzun süre hesabın güncelliğini sağlayacak bir paylaşım yapılmaması da kitle ile arasındaki tüm bağı koparmak anlamına geliyor.
İkinci sık düşülen hatada ise genellikle markaların dinlemek yerine sürekli olarak konuşmayı tercih etmesi geliyor. Bazı markalar yapılan yorumlara izin vermemekle birlikte kullanıcıların marka hakkında özgürce düşüncelerini dile getirmesini de engelliyor.
Markanızı asla normalde olduğundan farklı göstermeye çalışmayın. Unutmayın ki markanızı tek takip ettikleri noktanın sosyal medya olmadığının bilincinde bir davranış sergilemeniz müşterilerinizin güvenini kazanabileceğiniz önemli bir noktadır. Markanızın şeffaflığını sosyal medyada olduğu gibi mağazalarınızda da sergilemelisiniz. Şeffaf olmamanız güven kaybetmenizi sağlar.
E-TİCARET SİTELERİ İÇİN SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ
Sosyal medya mecralarında bulunan e-ticaret sitelerine olan ziyaretçi güveninin normal bir e-ticaret sitesine oranla çok daha yüksek olduğu statiksel olarak kanıtlanmıştır. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan internet kullanıcılarının her 10 kişiden 1′inin sosyal medya üzerinden yapılan reklam, paylaşım ve resimlerden etkilenerek alışverişlerden etkilendiği bir gerçektir.
E -Ticaret siteleri için önerebileceğimiz ipuçları arasında şunlar yer almaktadır;
  • Çalışma saatlerinizin dışında paylaşımlar gerçekleştirin. Birçok kişi çalışma saatleri dışında sosyal medya mecralarında vakit geçirdikleri için o kitleye de ulaşmanız daha kolay olacaktır.
  • 24 saat içerisinde minimum 2 paylaşım maksimum 10 paylaşım yapın.
  • Paylaşım planlama özelliğini mutlaka kullanın.
  • İleti metinleri açık, net ve kısa olsun.
  • Paylaşımınızın sonuna satın alma linkini mutlaka ekleyin.
  • Gelen yorumları ve talepleri en hızlı sürede cevaplamaya çalışın. Ziyaretçiler açısından ulaşılabilirlik çok önemlidir.
  • Kapak fotoğrafınızı özel bir tasarımcıya tasarlatın.
  • Firma detayları, iletişim bilgileri, açık adresinize mutlaka sayfanızda yer verin
Bir önceki yazımız olan Adword reklam başlıklı makalemizde adwords reklam metodları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz

E-Ticaret Siteleri İçin Adwords Reklam Çeşitleri

google adwords reklam çeşitleriİnternet sitelerinin olmazsa olmazlarından biri olan Google Adwords reklamcılığı e-ticaret siteleri açısından daha büyük bir öneme sahiptir. Eğer ki reklamlarınızı veriyor ve geri dönüşleri analiz edemiyorsanız maalesef ki hangi saatlerde, hangi ürünlerin ve hangi günlerde en çok satış yaptığınızı da belirleyemeyeceksiniz.
Bu yazımızda ise Google Adwords reklamları olarak hangi şekillerde ve farklılıkta reklamlar verebileceğimizi inceleyelim.

Text Reklamlar : Arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk 3 reklam ve sağ alanda çıkan bütün reklamlar text reklem yani sadece metinler ile oluşturulmuş reklamlardır. Örneğin ürün satışı değil de hizmet satışı yapıyorsanız text reklamların sizin işinize daha çok yarayacağını bilmeniz gerekmektedir. Örnek bir text reklam görünümüne aşağıdan bakabilirsiniz.adwords text reklam

Görsel Reklamlar : Adından da anlaşılacağı gibi resim kaynaklı reklamlardır. Yapılan araştırmalar sonucunda görsellerin insan bilinçaltında daha iyi yer edeceğinden dolayı özellikle marka oluşumu içerisinde olan site veya firmaların görsel reklamlar ile marka bilinirliğini arttırmasını tavsiye edebiliriz.
Örneğin tekstil, moda, kuyumculuk, saat gibi konsepte dayalı sektörlerde tercih edilebilecek bir reklam çeşididir. Aynı zamanda periyodik olarak düzenlenen kampanyalarda ürünlerin teşhir edilmesi açısından da büyük etkiye sahiptir. Oluşturduğunuz görsel reklamları istediğiniz alanda faaliyet gösteren sitelerde yayınlamanız da maksimum geri dönüşü sağlamaktadır.
adwords görsel reklamlar

Videolu Reklamlar : Günümüzde pek rastlanmasa da internet sitelerinin reklam alanlarında bazı zamanlarda video reklamlar gözümüze çarpabilmektedir. Bazen yeni çıkan bir aracın tanıtımı bazen de bir ürünün tanıtımı amaçlı reklamlar ile karşılaşabilirsiniz. Videolu reklamların sağladığı avantaj ise mouse ile üzerine geldiğinizde reklamın otomatik olarak başlamasıdır. Video reklamları oluştururken hedef kitlenizi yakalamak açısından olayın cezbediciliğini videonun başında sağlayarak tüm video reklamın izlenmesini sağlayabilirsiniz.
Alışveriş Reklamları : E-ticaret siteleri için yeni bir strateji ile oluşturulmuş alışveriş reklamları tamamen ürünlerin satışlarına odaklanan bir yapıdadır. Örneğin direkt olarak ürünün adı ile aratılan kelimelerde Google Adwordstarafından ürününüzün görseli ile birlikte reklamı ziyaretçiye sonuç olarak sunulmaktadır.
Ürün kalemlerinizin aratıldığında Google tarafından ziyaretçilere önerilen reklamlarınız sayesinde hem güven doğuran bir yönlendirmeye sahip olursunuz hem de direkt olarak potansiyel ziyaretçilerinizin sitenize girmesine ve ürünlerinizi incelemesine yardımcı olursunuz. Bu reklam stratejisini uygularken minimum fiyat ile rakiplerinizden bir adım önde olmanız sizin tercih edilebilirliğinizi de arttıracaktır.
İlgiye Göre Reklamlar : Google tarafından belki de en mantıklı şekilde icat edilmiş bir reklam çeşididir. Reklamın detaylarını anlattığımızda sizlerin de hak vereceğinize inanıyoruz. Bir internet sitesine girdiğinizde bu site ile alakalı çerezler bilgisayarınıza bırakılmaktadır. Kullanıcı sitenizde bir ürüne baktığında bu ürün ile ilgili reklamları başka sitelere girdiklerinde de görerek sizi adeta benimseyecek hale gelecektir.
Örneğin internet siteniz üzerinden sattığınız bir parfümü inceleyen ziyaretçi cachelerinde sitenizin bulunmasından dolayı başka bir internet sitesine girdiğinde de sizin parfümünüzün reklamını görebilmektedir. Böylelikle vazgeçilen alışverişlerinde tekrar satışa dönüşmesi açısından büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz.
E-ticaret siteleriniz bulunuyorsa başarı oranına göre öncelikle görsel ve alışveriş reklamlarını tercih edebilirsiniz ardından geri dönüşlere göre ilgiye göre reklamlar veya video reklamları da deneyebilirsiniz. Video reklamların oluşumunda profesyonel bir yardım almanız reklamınızın etkisini de arttıracağından emin olabilirsiniz.
Kurumsal veya bireysel internet siteleri için önerilerimiz ise öncelikle metin reklamlarından geçmektedir. Sektöre göre görsel reklamların da tercih edilmesi 2. bir alternatif olarak tutulması doğru olacaktır.

E Ticarette kendini nasil geliştirirsin iste yolları

E-ticareti daha iyi uygulayabilmek ve daha çok kazanmak için farklı konuları biliyor olmanız gerekiyor. Bunlar olmadan sanal mağazanızdan mümkün olan en yüksek verimi almanız mümkün olmayabilir. Bu yüzden, e-ticaret alanında kendinizi geliştirmeniz e-ticaret girişiminiz açısından son derece önemli. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz?

E-ticaret konusunda bilgi sahibi olmak için önünüzde sayısız seçenek var. İnternetten bulacağınız kaynakların yanı sıra e-ticaret girişimciliği ile ilgili birçok kursa katılmanız mümkün. Dilerseniz bu seçeneklere tek tek göz atalım…

E-ticaret blogları
Genellikle alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan ve belli başlı e-ticaret stratejilerinin anlatıldığı bloglardır. Avantajları ücretsiz olması ve tecrübeli kişiler tarafından hazırlandığı için gerçekten işinize yarar bilgiler bulundurmasıdır. Ancak bir kursta olduğu gibi adım adım giden öğretim mantığı yoktur. Ama e-ticareti öğrenmek isteyen herkesin bu blogları takip etmesi son derece önemlidir.
 
E-ticaret kursları ve seminerler
Bazı şirketler ya da üniversiteler tarafından açılan kurslardır. Ücretlidirler ama konusunda uzman öğretim görevlileri tarafından kısa sürede size çok şey öğretilebilir. Eğer e-ticarete hızlı bir başlangıç yapmak istiyorsanız bu gibi organizasyonlara kaydolmanız size oldukça büyük fayda sağlayacaktır. Eğer bulunduğunuz bölgede böyle bir kurs bulunmuyorsa internet üzerinden eğitim seçeneği sunan online seminer ya da kurslara başvurabilirsiniz.

Basılı materyal
Sanal mağazanızı açıp yönetmek konusunda sayısız basılı materyal bulmanız mümkün. Çeşitli yazarlar tarafından kaleme alınmış birçok kitap ve dergi bulunuyor. Bu yayınlar, aynı bloglarda olduğu gibi, konusunda uzman ve tecrübeli kişiler tarafından yazılmış oluyor. E-ticaretin farklı alanları ile ilgili ayrıntılı bilgiler alabiliyorsunuz.

Farklı kanallardan birçok kaynak bularak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu eğitimleri almanız e-ticarette daha iyi bir anlayışa sahip olmanızı ve adımlarınızı daha sağlam atmanızı sağlıyor. E-ticaret sitenizi kurmanın ciddi bir yatırım olduğunu düşünürsek bu materyallerden yararlanmanızın önemini daha da iyi anlıyoruz.

Bu kaynaklardan öğreneceğiniz bilgileri aklınızda tutmanın en etkili yolu, öğrendiklerinizi kendi e-ticaret sitenizde uygulamanız. E-ticarete yeni başlayan biri olarak kendi sanal mağazanızı açmak sizi ürkütüyor olabilir. Ama bulut teknolojisini kullanan IdeaSoft altyapısı sayesinde çok az teknik bilgi sahibi olsanız bile kolaylıkla kendi e-ticaret sitenizi oluşturabilir ve kendi e-ticaret işinizi yapmayan hemen başlayabilirsiniz .

E-ticaret siteleri blog hazırlarken nelere dikkat etmeli?

Blogların markalar için son derece kilit bir noktada olduğu biliniyor. Kullanıcı yararına içerikler üreterek müşterileri içerikle satışa yönlendirmek isteyen markalar özellikle e-ticaret siteleri blog oluşturmayı ve güncel tutmayı ciddi anlamda önemsemeye başladı.
Dorğu kullanıldığı takdirde mevcut ve potansiyel müşterilerin dikkatini marka üzerinde toplamada konusunda son derece başarılı olan bloglar sayesinde yeni müşterilerin yanı sıra markaya bağımlı tüketiciler de oluşturulabilir. Günümüzde online mecralarda fazla takipçisi olan markaların rakiplerine oranla bir adım daha öne çıktığı bir gerçek.  Bloglar da bu noktada önemli bir rol oynayarak markanın faaliyet gösterdiği sektörde otorite olmasına katkı sağlayabiliyor. Bir bloga sahip olan e-ticaret girişiminin orta ve uzun vadede sağlam bir marka sadakati oluşturması kolaylaşıyor.
Aynı zamanda organik girilmiş ve müşterinin seveceği paylaşacağı içerik sizi google’dada üst sıralarda olmanıza yardımcı olucaktır, e-ticaret siteleri seo konusunda blogları çok aktif bir şekilde kullanıyor sebebi linkler ve yazılar aynı olduğu için sürekli güncelliği buralardan sağlıyorlar.
Peki, blog hazırlayacak olan e-ticaret siteleri nelere dikkat etmeli?

1) Markalar kendi reklamlarını yapmamalı

E-ticaret sitelerinin blog açmadan önce hangi konularda yazı yazılacağını netleştirmeleri blogun başarılı olabilmesi açısından büyük önem taşıyor.  Bloglar, kullanıcıların keyifli zaman geçirebilecekleri ve öğretici içeriklerle kendilerini geliştirebilecekleri mecralar olduğu takdirde fayda sağlıyor. Sürekli markanın reklamının yapıldığı, basın bülteni şeklindeki içeriklerin paylaşıldığı bloglar ziyaretçilerin ilgisini çekmediği gibi itici gelebiliyor. Bu yüzden sürekli markayı öne çıkaracak türden içerik paylaşımı kesinlikle tercih edilmemeli.

2) Müşteriler ile iletişim kurmak şart

Markalar için kendilerini ifade etme noktasında önemli bir rol oynayan bloglar, markaya müşterileriyle iletişim kurmak, onların önerilerini ve sorunlarını dikkate almalarını sağlamak açısından faydalı olabiliyor.
Bu yüzden e-ticaret markalarının tek yönlü blog yayıncılığından ziyade etkileşimli, soru cevaplı bir blog yayıncılığı anlayışını benimsemesi gerekiyor. Markaların bünyesinde düzenli blog yazacak personel istihdam etmemesi, bloglardaki etkileşim ve iletişimi düşürüyor.

3)Düzenli blog paylaşımı yapılmalı

Blogların başarılı olmasında düzenli içerik üretimini benimsemek son derece önemli bir nokta. Sık ve düzenli içerik paylaşımında bulunarak hem sadık okuyucular hem de sadık müşteriler edinmek mümkün olabiliyor. Günümüzde blogu bulunan e-ticaret siteleri arasında düzenli içerik üreten olduğu gibi haftada 1-2 içerik ile durumu kurtarmaya çalışanlar da var. Bu noktada tüm mesaisini blog yazmaya ayıracak, içerik pazarlama ve SEO kavramlarına hakim olan çalışanların istihdam edilmesi önem taşıyor.

4)Satış odaklı içerikten uzak durulmalı

E-ticaret sitelerinin bloglarında direkt satış odaklı içerik sunmalarından ziyade satışa sunulan ürünler hakkında istitistikleri, rakamları ve infografikleri paylaşmaları daha doğru bir yaklaşım olacak. Bunların yanı sıra içeriktekş bazı anahtar kelimelere link verilerek okuyucuların yazıdan satış sayfasına geçişleri de sağlanabilir.

5) Samimi bir dil kullanılmalı

Blog yazılarında kullanılan dil, blogun başarılı olması açısından önemlidir. Blog yazılarının kurumsal ve soğuk ifadeler ile yazılması okur etkileşimini düşüreceği gibi markanın blog yoluyla satışlarını artırmasını da engeller. Bu yüzden samimi, imla kurallarına uygun ve ortalama uzunlukta  blog yazılarının üretilmesi gerekir.

6) Değerli içerik üretilmeli

Müşterilerine blogunda değerli ve fayda sağlayıcı türden içerikler sunan e-ticaret markalarının zaman içinde iyi bir noktaya gelmesi mümkün.  E-ticaret sitesinde yer alan ürün veya hizmet ile alakalı müşterileri bilgilendiren, onların başka yerlerde bulamayacakları  nitelikteki içerikleri sunan e-ticaret siteleri blogları aracılığıyla daima trafik alacaktır. Özgün içeriğe sahip olan e-ticaret sitesi bloglarının arama sonuçlarında daha fazla görüntülendiği biliniyor. Bu yüzden üretilen içeriklerin tamamen özgün ve fayda sağlayıcı nitelikte olmasına, SEO uyumlu yazılmasına dikkat edilmeli.

7) Blog içerikleri ölçümlenmeli

E-ticaret sitelerinin blogları ve kendileri hakkında online mecralarda neler konuşulduğunu belli periyotlarda ölçümlemesi, blogların verimli olup olmadığını anlamak noktasında önemli. Bloga gelen ziyaretçilerin en çok hangi içeriklere ilgi gösterdiğini ve hangi gün ve saatlerde aktif olduklarını öğrendikten sonra içerik pazarlama stratejisi geliştirmek açısından önemli bir husus.
Örn. Morhipo, Markafoni, Trendyol gibi e-ticaret platformları düzenli bir şekilde blog içerikleri üreterek müşterileri ile marka sadakati sağladıkları gibi yeni müşteriler de kazanıyor.

E-ticaret sitelerinin Twitter analizi



Türk e-ticaret sitelerinin Twitter'daki rekabet analizi
Türkiye'deki e-ticaret sektörü yavaş da olsa büyümesini sürdürüyor. Her gün yeni online alışveriş sitelerini pazara girmeye teşvik eden bu büyüme, Türk tüketicilerin de artık internetten alışverişe eskisi kadar çekingen bakmamasından kaynaklanıyor. Artık adını duyurmuş, yerleşmiş, güvenilir büyük e-ticaret sitelerin rekabeti ise hız kesmeden devam ediyor. Bu rekabetin bir boyutu da sosyal medyada yaşanıyor.
Büyük e-ticaret sitelerin rekabeti sadece online satışlarla sınırlı değil. Bu siteler sosyal medyada da birbirleriyle rekabet içindeler. E-ticaret siteleri için sosyal medya pazarlaması artık olmazsa olmaz bir pazarlama stratejisiyken aldıkları etkileşimler bu stratejilerinde büyük yer tutuyor.
Bu açıdan Somera‘nın hazırladığı Özel Alışveriş Siteleri Sektör Analizi raporu büyük e-ticaret sitelerinin sosyal medya başarıları kadar birbirleriyle bu alandaki rekabet durumunu da gözler önüne süren cinsten.
En büyük 5 özel online alışveriş sitesinin Twitter’daki rekabetini yansıtan çalışmada 1 Aralık 2013-31 Mayıs 2014 arasında Twitter’da en çok konuşulan online alışveriş sitesi Trendyol olarak dikkat çekiyor.
Beş e-ticaret sitesinin Twitter’da konuşulma sayısı 293 bin 693 iken Trendyol %66 gibi bir farkla açık ara birinci. Onu ise sırasıyla Markafoni, Morhipo, Lidyana ve Limango izliyor.
En çok mention alan hesaplara baktığımızda ise %95 payla Trendyol ve %76 payla Morhipo. Bu iki e-ticaret sitesini ise sırasıyla Limango, Lidyana ve Markafoni takip ediyor.
Bu markalarla ilgili en çok konuşulan konuların başında ise ürün kampanyaları geliyor. Bunları mailing ve site karşılaştırma gelirken takipçiler kargo ve reklamlar hakkında konuşmayı çok daha az tercih ediyorlar.
Yakınlık analizine baktığımızda ise Twitter kullanıcılarının birden fazla online alışveriş sitesi hakkında yorumlarda bulunduğu ortaya çıkıyor. Örneğin Trendyol’dan bahsedenlerin %11′i Markafoni hakkında da konuşurken Markafoni’yi konuşanların %42′si Trendyol’u konuşuyor.
Somera’nın analizinin tamamını aşağıdan inceleyebilirsiniz.
somera

Türkiye e-ticaret pazarının gerçek büyüklüğü ortaya çıktı

TÜBİSAD'ın, yanına ETİD, Deloitte ve ComScore'u alarak oluşturduğu "Türkiye e-ticaret Pazarı 2013" başlıklı raporu, sektörün geldiği noktayı ve geleceği göstermesi açısından oldukça önemli bir belge olma niteliği taşıyor.

Türkiye e-ticaret pazarının gerçek büyüklüğü ortaya çıktı
Dünya üzerinde pek çok konuda pek çok araştırma yapılır. Çoğunluğu resmi verilere dayanmakla birlikte, bu resmi bilgilerin ışığında ileriye yönelik öngörülerde bulunmaya da çalışılır. E-ticaret sektörü de işte bu sınıfta yer alan önemli bir konu. E-ticaretin ülkelere göre farklı tanımlar içermesi, dolayısıyla kapsamının farklılaşması, ulaşılan büyüklüğe dair sonuçların da değişkenlik göstermesi anlamına gelmekte.
TÜBİSAD tarafından yayınlanna "Türkiye e-Ticaret Pazarı 2013" başlıklı rapor hakkında yapılan toplantı, biraz da saydığımız bu farklılıklar nedeniyle girişinde "ne dahil, ne değil" açıklamalarına sahne oldu. Metodolojiyi, yurtdışında yapılan araştırmalar baz alınarak şekillendiren proje ortaklarından Deloitte'nin Ortağı Tolga Yaveroğlu, sanal POS üzerinden geçen her işlemin e-ticaret olmadığına dikkat çekiyor. Bu kapsamda araştırmaya online olarak siparişi verilen ve sanal pos üzerinden ödemesi yapılan işlemler dahilken, çağrı merkezi üzerinden verilen siparişler, yüzyüze alışveriş olmasına rağmen sanal pos üzerinden yapılan işlemler ile işletmelerin bayileri ve şubeleri ile aralarındaki sanal pos üzerinden ödemesi yapılan işlemler dahil değil.
E-ticaret dünyada nasıl tanımlanıyor?
Bu noktada e-ticaretin dünyada nasıl tanımlandığına da dikkat çekmek gerekiyor. Raporda bununla ilgili özel bir bölüm de ayıran TÜBİSAD; OECD, AB, Dünya Ticaret Örgütü, ABD, İngiltere ve Kanada'daki tanımları paylaştı. En kısa tanım "Bilgisayar aracılı ağ üzerinde tamamlanan, mal veya hizmetlerin kullanım haklarını devreden tüm işlemleri kapsar." ile ABD'ye aitken, OECD, çok daha geniş bir tanımı tercih etmiş: "Sipariş alıp vermek için tasarlanmış yöntemlerle, bilgisayar ağları üzerinden yürütülen mal/hizmet satışıdır. Ödeme ve malın / hizmetlerin nihai teslimi, internet üzerinden gerçekleştirilmek zorunda değildir. Bir e-ticaret işlemi, işletmelerin, bireylerin, hükümetlerin ve diğer kamu veya özel kuruluşların arasında yapılabilir. E-ticarete, internet veya elektronik veri değişimi üzerinde yapılan siparişler dahildir. Telefon, faks ve e-posta üzerinden verilen siparişler e-ticarete dahil değildir." Yapılan diğer tanımları alttaki görselde bulabilirsiniz. 
Araştırmaya ne dahil, ne değil?
Kriterlerin böylesine farklı olması TÜBİSAD'ın ve metodolojiyi belirleyen Deloitte'nin de titiz davranmasına neden olmuş. Bu titizliğin arkasındaki sebeplerden bir diğer ise, bu yıl ilk kez yapılan bu araştırmanın her yıl tekrarlanacak olması ve ilk raporun diğerleri için referans olarak kabul edilecek olması.
TÜBİSAD, raporun perakende e-ticaret raporu olduğuna özellikle vurgu yapıyor. Yani, şirketler arası yüklü tutardaki ticari tutarları içeren B2B işlemlerinin tamamına yakını ulaşılan e-ticaret büyüklüğüne dahil değil. Tamamına yakını dedik, çünkü küçük bir kısım dahil ve bu raporda şu cümlelerle açıklanıyor:
"Bu çalışmada sadece B2C işlem türleri dikkate alınmaya çalışılmıştır. B2C işlem türlerinin seçilmesinin temel nedeni sektörün çok büyük bir kısmının B2C düzleminde çalışmasının yanı sıra; B2B ve C2C işlem türlerinin izlenmesi ve ölçümlenmesinde yaşanan zorluklardır. Öte yandan değerlendirilen B2C işlemleri içerisinde kısmen B2B ve C2C işlemler de yer almaktadır (örn: firma bayilerinin kendi firmalarından ürün tedariki için B2C siteler üzerinden yaptıkları B2B alışverişler,-gittigidiyor.com / sahibinden.com üzerinden küçük işletme sahibinin dükkanında kullanmak amaçlı bir ekipman satın alması ya da benzer siteler üzerinden bireysel yapılan satışlar, vb.). Bu tür işlemlerin hacmi ölçülememektedir ve B2C işlemlerden tam olarak ayrıştırılamamaktadır."
Araştırma sonuçlarını etkileyen bir diğer kriter ise ürün, hizmet ve bunları sunanlar düzleminde kendini gösteriyor. Raporla ilgili sonuçları paylaşan TÜBİSAD Yeni Medya ve e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş, örnek olarak bir giyim mağazası örneğini veriyor. Pek çok noktada şubesi bulunan bu giyim şirketinin şubelerinde yaptığı satışlar araştırmaya dahil değilken, aynı mağazanın internet sitesi üzerinden yaptığı satışlar dahil edilmiş durumda.
"Bu kadar detay gerekli mi?" sorusu aklınıza gelmiş olabilir. Gösterilen titizliğin doğru sonuca ulaşma amaçlı olması hak vermemize neden oluyor. Sektör bazlı kırılımları da açıklayan TÜBİSAD; eğlence, giyim, elektronik, seyahat, dekorasyon gibi sektörler bu sınıfta yer alırken; yazılım sağlayıcılar, donanım sağlayıcılar, telekom operatörleri ve servis sağlayıcılar ile kargo şirketleri gibi kurumların satışları rapora dahil edilmemiş durumda. Aşağıdaki tabloda göreceğiniz iki mavi petek ve etrafındaki gri alanlar araştırmaya dahil edilen alanları ifade ediyor. 
Toplam büyüklük 14 milyar TL (KDV hariç)
Tüm bu bilgilerin ışığında, ETİD tarafından belirlenen, ComScore'un verileriyle desteklenmiş ziyaretçi sayısı belli bir büyüklüğün üstündeki e-ticaret siteleri, Deloitte tarafından belirlenen metodoloji ve KDV hariç 14 milyar TL'yi bulan bir Türkiye e-ticaret pazarı büyüklüğü.
Araştırmaya dahil edilen 1263 site dört farklı grubu temsil ediyor. Bu gruplardan Tatil & Seyahat altında bulunan 234 site 5,1 milyar TL'lik büyüklükle pastanın en büyük dilimini kapsıyor. Bu grubu, 620 site ve 5 milyar TL ile online perakende takip ederken, 403 çok kanallı perakende sitesi (hem gerçek hem de online mağazası olanların yalnızca internet mağazalarındaki satışlar) 2,3 milyar TL'yi temsil ediyor. Yalnızca 6 siteyle temsil edilen online yasal bahis sitelerinin büyüklüğü ise 1,6 milyar TL...

Türkiye'nin alacağı uzun bir yol var
Hazırlanan rapor, Türkiye'nin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler nezdindeki yerini de gösteriyor. Ülkelerde e-ticaretin toplam ticaret içindeki payına bakıldığında İngiltere'nin yüzde 10,4 ile en büyük paya sahip olduğu görülüyor. Bu oran, gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 5 - 5,5 seviyesinde geziniyor. Polonya, Brezilya, Rusya gibi gelişmekte olan ülkelere bakıldığında ise ortalama yüzde 3,5'lik bir e-ticaretin, toplam ticaret içindeki oranı söz konusu. Türkiye ise henüz yüzde 1,3 ile oldukça gerilerde bulunuyor. Bu da, Türkiye e-ticaret pazarının daha uzun yıllar yüksek büyüme oranlarına sahip olacağını gösteriyor. Nitekim, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun da bu noktaya işaret ediyor: "Şu an, Türkiye'de internet üzerinden alışveriş yapan 8 milyonluk bir kesim var. Oysa internet kullanıcı sayısı çok daha yüksek. Bu grup, ortalama iki ayda bir alışveriş gerçekleştiriyor. ETİD olarak 8 milyonluk kesimin sayısını yükseltmek, alışveriş sıklığını ise 'ayda iki kez'e indirmeyi hedefliyoruz."
Hazırlanan bu son derece kapsamlı raporla ilgili diğer detaylara ve raporun tamamına TÜBİSAD'ın web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.